Last ned filmer via BitTorrent

Denne artikkelen beskriver hvordan du kan komme i gang med å laste ned filmer via BitTorrent. Systemet er veldig enkelt, og mengden tilgjengelige filmtitler er formidabelt. All programvare du behøver er lovlig og gratis.

Last ned filmer via BitTorrent
Å laste ned filmer via BitTorrent betyr at internettbrukere over hele verden kan dele sine favorittfilmer med hverandre. Du behøver ikke å dele ut av din private samling for å starte nedlasting. Prinsippet er at du kobler deg til et nettverk. Når du starter å laste ned en film, legges den i en mappe på din datamaskin, hvor den automatisk deles med andre i nettverket. Du har full kontroll over hva du vil laste ned, og hva du vil dele med andre.

Hvordan laster jeg ned via BitTorrent?
Dersom du er uten erfaring med dette, kan det være lurt å starte på NRK, som har laget utmerkete guider for å komme i gang med filmnedlasting via BitTorrent.
En innføring for bestemor: http://nrkbeta.no/2009/03/18/bittorrent-for-din-bestemor/
Hvordan gjøres det? http://nrkbeta.no/2009/03/27/hvordan-laste-ned-med-bittorrent/
Og en guide for oss alle: http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.6544548
Da skulle det meste være klart for å begynne å laste ned filmer.

Hvilke filmtitler er tilgjengelige?
Her finnes ingen begrensning. Det finnes mange entusiaster som gjerne vil dele sine favorittfilmer med oss. Begynn gjerne med å laste ned torrents til noen NRK programmer: Torrents fra NRK>> Så blir du trygg på systemet, og gjør deg klar til å utvide torrent-søket ditt.

Søkesider for torrents
Når du ønsker å se en film, skal du bare google tittelen, med vedheng torrent. Eks.: "jungelboken torrent". Det finnes også spesielle søkesider for torrents, eks.: http://torrentz.eu/

Filformater
Det finnes et mangfold filformater å velge blant, og ofte vil filmen du ønsker å se finnes i ulike formater: avi, mkv, mpeg, mp4. Velg et format som passer den spilleren du skal se filmene på. Dersom du er litt mer dreven, laster du selvsagt ned hva det skulle være, og konverterer til et ønsket format på din PC. Dette skal vi komme tilbake til noe senere. Går det for lang tid, så purr på oss.

Er dette lovlig?
Er det lovlig å laste ned filmer og se i sin egen stue? Er det lov å dele sine egne filmer med andre? Disse spørsmålene vil nok bli diskutert enda en stund fremover.

Ettersom vi kjenner til, er det ingen internettleverandører som stenger ute nettsteder som driver med fildeling. Dette kunne de ha gjort. Rent teknisk altså. Det ville ikke ha kostet en kalori. Men de gjør det ikke. Ingen myndighet har pålagt dem å stoppe dette. Og kundene vil de beholde. Så kan man spørre seg hvorfor ingen politikere fremmer et lovforslag som gjør det mulig å stoppe denne fildelingen. Eller i det minste foreslår noen tiltak som kan demme litt opp. Som nevnt, rent teknisk er det ikke noe problem å stoppe dette. Muligens det har noe å gjøre med at det er valg sånn innimellom? Ærlig talt, jeg tror ikke, hverken om internettleverandørene eller politikerne, at det er profittjag og populistiske argumenter som teller. Snarere vil jeg tro at det er sunn fornuft, rett og slett.

Muligheten for å bytte filer/filmer med privatpersoner ligger åpen for alle og enhver. Ingen med makt eller myndighet gjør noe for å stoppe det. Altså demokrati i praksis.


2.5.2011
Karl Skartveit