Kopiering av kopisperret DVD

Lovlig og enkel kopiering
De som utgir filmer, legger ofte mye ressurser i å kopibeskytte filmene. Hvorfor de strir slik med dette, vet jeg ikke. Husk at det er fullt lovlig å kopiere dine egne DVD-plater. Disse kopisperrene må da være ulovlige?

Men fortvil ikke. Det finnes masse programvare som lar deg kopiere en hvilken som helst (kopibeskyttet) DVD eller bluray. Enten for å lage en dublikat-plate, eller for å konvereter filmen for å passe til allround mediaspillere etc.

Jeg vil her nevne et lite knippe programmer som jeg selv har erfaring med, og som samlet utgjør en komplett "rippe/konverteringspakke". Joda, jeg har nok testet ut omtrent 10 ganger så mange. Men landet altså på følgende som husets basis-løsning.

1. Kopier en DVD med DVD shrink>>
Et gratisprogram som lar deg lage dublikat av en kopisperret DVD. Fjerner også regionskoden. Lag en .iso fil, eller opprett TS-foldere med alt innhold. Sluttproduktet fra DVD-shrink kan enten brennes inn på en DVD-R, eller konverteres videre til eksempel avi eller mkv. Eneste minuset jeg har opplevd med programmet, er at det strir med å lese plater hvor skadede sektorer er en del av kopibeskyttelsen.

2. Konverter DVD/bluray til MKV med Makemkv>>
Også dette er et gratisprogram. Og så absolutt blant mine favoritter. Konverterer enhver DVD eller bluray til .mkv. Ingen kopisperre har hindret meg å rippe dvd med dette. Uten kvalitetstap, og med alle lydspor og undertekster inkludert (valgfritt). Leser DVD/bluray direkte, alternativt iso-fil eller TS-folder. Har du img- eller nrg fil, kan den leses via virtuell dvd-rom, eks. MagicIso>> Programmet er også veldig kjapt. Du ripper en DVD på 10 - 20 minutter. Det man kunne savne i dette programmet, er mulighet for å komprimere. Men det finnes det jo andre programmer som gjør ;-)

3. Som et alternativ og/eller supplement til Makemkv vil jeg nevne Handbrake>>
Her kan du putte inn nesten hva som helst som finnes av filmformater, og konvertere til MKV. Kan også rippe DVD. Men bryter ikke kopisperrer. Stort sett alt man laster ned via torrents går veldig bra. Programmet er gratis.

4. Trenger du et program som bryter enhver tenkelig kopisperre, er AnyDVD>> programmet du behøver. Denne knekker alt. Finnes også i en DVD/bluray versjon, 'AnyDVD HD'. Dette programmet ligger i bakgrunnen og fjerner kopisperren fra disken i det den leses, slik at du kan bruke et hvilket som helst rippeprogram for å kopiere den. Eksempelvis nevnte 'Handbrake'. AnyDVD er et betalprogram, men ruinerer ingen.

Ethvert innspill til denne guiden mottas med takk.

24.6.2011
Karl Skartveit